Трябва ли кучетата да ядат ядки?

Трябва ли кучетата да ядат ядки?

Питаш се трябва ли кучетата да ядат ядки? Кучето ти харесва ядки и е трудно да му откажеш когато те гледа жално или няма търпение за поредното лакомство. Но дали е безопасно да яде всякакви ядки? На този въпрос ветеринарнните лекари от Ветеринарна клиника Д-р Пух ще се опитат да ти отговорят в следващите редове.

Фъстъци

Фъстъците са безопасни за вашето куче. Те съдържат здравословни мазнини и протеини и са полезни за кучето ви, но не давайте на кучето си прекалено много от тях. Прекаляването с мазнини може да доведе до повръщане, диария или евентуално до сериозни проблеми с панкреаса. Естествено не трябва да давате фъстъци с шушулки, шам фъстък с черупки, както и трябва да внимавате ядките да са безсолни. Шам фъстъка е доста мазен и може да предизвика проблеми с панкреаса, както и раздразнение на стомаха на вашето куче.

куче и фъстъци
Куче и фъстъци

Кашу

Кашуто е подходящо да се дава като лакомство в малки дози на кучето ви. То е полезно за домашния ви любимец понеже ядките му съдържат калций, магнезий, протеини и антиоксиданти. Въпреки,че по-ниско на мазнини прекаляването с кашу може да доведе до стомашни проблеми или напълняване на кучето ви. Съблюдавайте да е обезсолено.

куче и кашу
Куче и кашу

Лешници

Лешника не е токсичен за кучето ви и спада в графата на разрешените храни, но трябва много да се внимава ако имате малко куче. За малките породи лешниковата ядка крие риск от задавяне и запек.

куче и лешници
Куче и лешници

Бадеми

Бадемите не са токсични за кучетата, но са опасни по друг начин. Те могат да запушат хранопровода или да разкъсат трахеята на вашият домашен любимец. Солените бадеми, както всички оставали солени ядки могат да доведат до задържане на вода от кучето ви. Задържането на вода е опасно за живота на  кучета склонни към сърдечни заболявания. Бадемите са мазни, затова яденето на твърде много ядки може да доведе до проблеми със стомаха и панкреаса.

куче и бадеми
Куче и бадеми

Орехи

орехи и куче
Куче яде ядки

Орехите са с високо съдържание на мазнини и могат да доведат до проблеми с кучето ви.  Те са и трудни за преглъщане, понеже кучетата често не дъвчат храната си и могат да доведат до засядане в гърлото им. Но истинската опасност от орехите идва от токсичното отравяне което могат да предизвикат влажни, стари или мухлясали ядки. За безопасността на вашият четирикрак любимец ветеринарите препоръчват да не му давате орехи.

Ядки от макадамия

Тези ядки са едни от най-отровните за кучето ви. Важно е не само да не ги давате на кучето си, но и да избягвате да му давате всякаква храна съдържаща ядки от макадамия. Само няколко ядки могат да разболеят кучето ви, като симптомите са отпадналост, повръщане, треперене на мускулите, депресия и промяна в температурата. Симптомите обикновено се проявяват 12 часа след като кучето ви е изяло ядките. Продължават от 12 до 48 часа, като яденето на шоколад съдържащ макадамия може дори да застраши живота на кучето ви.

Ядки от макадамия и куче
Куче и макадамия

Ако сте харесали статията на Ветеринарна клиника Д-р Пух моля последвайте ни във Facebook или Instagram, или се свържете с насPhone при нужда от ветеринарен лекар или съвет.

Comments are closed.

Call Now ButtonПозвънете ни