Кучешката година не е 7 години

Кучешката година не е 7 години

Кучешката година не е 7 години според ново изследване, публикувано на 2-ри юли 2020 година в списанието Cell Systems

Как сравняваме възрастта на кучето с тази на човек? Според най-известният метод трябва да умножим възрастта на кучето със 7, за да изчислим колко е възрастен домашният любимец в „човешки години“.

Но ново изследване, публикувано на 2-ри юли 2020 година в списанието Cell Systems, развенчава този метод. И това е така според учените които са провели най-ново изследване и доказват, че кучетата и хората не стареят с еднаква скорост.

Изследователи по медицина от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили нова формула, която взема предвид тази дисперсия. Проследяват се молекулните промени в ДНК на лабрадорите и по-специално „променящите се модели на метиловите групи“ в генома им. Като проучването показва как кучетата стареят с много по-бързи темпове от хората в началото на живота си, а след това забавят стареенето след достигане на зрялост.

Въз основа на изследването едногодишно куче се равнява на 30-годишен човек, а четиригодишно куче е като 52-годишен възрастен. Скоростта на стареене при животните намалява след като кучетата навършат 7 години.

„Това има смисъл, когато се замислите – в края на краищата едно деветмесечно куче може да има кученца. Ние вече знаехме, че съотношението 1: 7 не е точна мярка за възрастта. Т.е кучешката година не е 7 години.“ – казва главният учен Трей Идекер.

Новата формула „е първата, която може да се прехвърля между видове“ според изявлението на научния екип. Учените планират да тестват своето откритие върху други породи кучета и да проучат съотношението и при тях.

Изследователите също така смятат, че наблюдаването на промените в моделите на метилиране преди и след употребата на продукти против стареене може да помогне на ветеринарните лекари да вземат по-информирани решения по отношение на диагностиката и лечението.

Графиката от проучването по-долу прави сравнението на възрастта интуитивно. Тя предоставя полезна информация за собствениците на кучета, както и за самите учени.

Графики на стареенето сравнено между куче и човек

„Имам шестгодишно куче – тя все още бяга с мен, но сега осъзнавам, че не е толкова „млада“, колкото си мислех преди“, споделя професор Идекер.

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Автор: Джулиани-Хофман, Си Ен Ен
Източник: https://edition.cnn.com/2020/07/03/us/new-study-updates-dog-years-to-human-years-formula-trnd-scn/index.html

Comments are closed.

Свържете се с нас