Могат ли кучетата да ядат котешка храна?

Могат ли кучетата да ядат котешка храна?

Научете дали представлява някакъв риск за здравето

Могат ли кучетата да ядат котешка храна? Замисляли ли сте се дали е добре кучето ви да се храни от купата с храна на котката ви? Кучетата не са големи котки, така че храносмилателните им системи не са приспособени да ядат котешка храна. Дългосрочното хранене на куче с котешка храна може да причини здравословни проблеми. Затова е полезно собственикът на кучето да е наясно с разликите в тези иначе подобни храни за домашни любимци.

Свързана статия: Могат ли котките да ядат кучешка храна?

Хранителни нужди на кучето

Когато говорим за хранене, основните шест хранителни вещества са: вода, протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини. Кучетата се нуждаят от всичките шест хранителни вещества, тъй като те са всеядни, но във вариращи количества. Докато котките имат различни нужди, тъй като са месоядни животни.

През годините са направени обширни изследвания, за да се определи какво е полезно за кучето в хранително отношение, така че компаниите за кучешка храна да могат да знаят как да формулират своите храни. В Америка Асоциацията на американските длъжностни лица за контрол на фуражите (AAFCO) е отговорна за определянето и стандартизирането на това от което домашните любимци имат нужда в храната си. В България отговорният орган за качеството на храните е БАБХ, докато в Европа това е Европейската федерация на ветеринарната хранителна индустрия (FEDIAF).

Тъй като хранителните изисквания се основават на етапите на живот и теглото на кучето, храните могат да съдържат различни количества от шестте основни хранителни вещества в тях. Например според Американския Национален изследователски съвет, на здраво възрастно куче с тегло 33 килограма се разрешава до 25 грама суров протеин и 14 грама обща мазнина на ден в допълнение към въглехидратите, витамините, минералите и водата. Но куче, което кърми кученце или което има бъбречно заболяване, ще има различни хранителни изисквания. В такива случаи е най-добре да се консултирайте с ветеринарният ви лекар за да ви препоръча подходяща храна.

Различни видове кучешка и котешка храна

Храните за кучета и котки се предлагат в различни опаковки и формулировки. На разположение на вашите домашни любимци има мокри или консервирани храни, влажни паучове, лиофилизирани, пресни охладени, сухи гранули и дори дехидратирани храни. Тези различни видове храни могат да са и диетични, като например без зърно, с високо съдържание на протеини, с определени съставки, с хидролизирани протеини и други специални формули за задоволяване нуждите на чувствителни или алергични домашни любимци. Броят на опциите може да бъде плашещ за повечето собственици на домашни любимци.

Каква храна трябва да ядат кучетата?

Повечето кучета се резвиват отлично хранейки се със сух дроб, според указанията на AAFCO. Но нарастващият брой на специални опции за храна отклонява собствениците на кучета от традиционната суха храна за кучета. Повечето магазини за домашни любимци в Америка вече разполагат с фризери и хладилници, за да осигурят другите опции, които не се намират на рафтовете в супермаркетите. Всяка храна за кучета, която видите в магазин за домашни любимци, би трябвало да следва указанията на FEDIAF или AAFCO. Така че докато избирате храна, предназначена за кучета, и техните специфични нужди, вие ще осигурявате правилно хранене. Освен ако кучето няма съответното медицинско състояние, изискващо добавки или диета. Същото важи и за храненето на котки с котешка храна, но това не означава, че двата вида храни са взаимнозаменяеми по между си.

Какво ще стане, ако кучето случайно хапне котешка храна?

Ако кучето ви случайно изяде котешка храна, няма непосредствена причина за безпокойство. Храната за котки не е токсична за кучета, но е вероятно да причини лека диария или дори повръщане. Всеки път, когато нещо ново се внесе внезапно в диетата на домашния любимец, това гастроинтестинално разстройство се очаква, но обикновено е краткотрайно. Повечето кучета дори не се нуждаят от посещение при ветеринарен лекар, но ако повръщането и диарията продължават повече от един ден, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Ако кучето ви изяде изключително голямо количество котешка храна, подуването ще е най-големия ви проблем. Кучешките стомаси могат да се напълнят с въздух и храна и да причинят подуване, което може да бъде фатално. Надут и твърд корем и повръщане, без да излиза нищо, са признаци, че кучето ви може да изпитва подуване. Трябва да се свържете незабавно с вашия ветеринарен лекар, ако го забележите.

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: https://www.thesprucepets.com/can-dogs-eat-cat-food-4788324

Comments are closed.

Свържете се с нас