Могат ли котките да ядат кучешка храна?

Могат ли котките да ядат кучешка храна?

Научете дали представлява някакъв риск за здравето

Могат ли е котките да ядат кучешка храна? Може би сте се чудили дали е вредно котките да ядат кучешка храна. Може би случайно сте нахранили котката си с храна за кучета или котката ви е откраднала малко храна от купата на кучето. За щастие, малки количества кучешка храна обикновено няма да навредят на котката. Въпреки това, продължителното хранене на котка с кучешка храна може да причини усложнения. Макар че котешката и кучешката храна изглеждат сходни, има някои важни разлики.

Свързана статия: Могат ли кучетата да ядат котешка храна?

Хранителните нужди на котката

Котките се считат за изключително месоядни животни. Това означава, че те се нуждаят от животински протеин, за да заякнат. Кучешката храна не съдържа необходимите количества протеини, таурин и други витамини и минерали, необходими за поддържане на здравето на котките. Освен това съдържанието на калории, мазнини и вода в храната за кучета може да е неподходящо за котки.

В България отговорният орган за качеството на храните е БАБХ, докато в Европа това е Европейската федерация на ветеринарната хранителна индустрия (FEDIAF).

При закупуване на храна се консултирайте с ветеринарният ви лекар или погледнете внимателно етикета на храната за информация относно препоръките за етапа на живот на котката. Ако имате малко котенце, бременна котка или кърмачка, трябва да изберете храна с етикет „за растеж“ или „за всеки етап от живота“.

Каква храна трябва да ядат котките?

Има няколко различни вида търговски храни за котки, които могат да бъдат закупени, включително сухи, консервирани и сурови. Те се различават значително по състав от сухите, консервирани или сурови кучешки храни.

Днешно време много експерти препоръчват частично или постоянно хранене с влажни котешки храни, за да се поддържа хидратацията. Това е нужно за да се сведе до минимум приема на въглехидрати и да се поддържа здрав пикочен тракт. Котките не се нуждаят от много въглехидрати и храната за котки обикновено съдържа значително по-малко от това вещество в сравнение с храната за кучета.

Всъщност високият прием на въглехидрати при котките е свързан с диабет и затлъстяване. Освен това котките не са склонни да пият достатъчно вода, за да останат добре хидратирани. Това може да доведе до проблеми с пикочните пътища и бъбреците.

Въпреки горепосочените ползи от мократа храна, някои котки предпочитат суха храна и не ядат достатъчно мокра храна, за да бъдат здрави. Други котки дори се пристрастяват към сухата храна и трябва да бъдат прехвърлени постепенно на мокра храна за да останат здрави. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да решите дали котката ви трябва да започне да яде мокра храна, а не суха.

Суровите храни стават все по-популярни сред много собственици на котки. Тези, които насърчават суровата храна за котки, твърдят, че диетата имитира начина по който котките се хранят в дивата природа. Много котки се радват на сурова храна и се чувстват добре с нея. Винаги обаче има рискове за безопасността при хранене със сурово месо. Повечето котки ще могат да смилат и понасят хранителни патогени в сурова храна, но кръстосаното замърсяване може да изложи хората вкъщи на тези опасни патогени.

Ако искате да научите повече за храненето с сурова храна на котки, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет. Също така, имайте предвид, че предварително приготвените диети за сурова храна за котки са с по-ниско съдържание на растителни съставки. Те са и с по-високо съдържание на аминокиселини, отколкото тези за кучета.

Какво да правите, ако котката ви яде кучешка храна

Ако котката ви яде от време на време по няколко хапки кучешка храна, вероятно няма за какво да се притеснявате. Наблюдавайте котката си за проблеми като загуба на тегло, повръщане, диария, лошо състояние на кожата/козината, неподходящо уриниране или дефекация, или други признаци на заболяване. Не забравяйте да се свържете с вашия ветеринар, ако котката ви не се чувства добре.

Яденето на кучешка храна може да бъде по-проблематично, ако котката ви има алергия, чувствителен стомах или определен здравословен проблем. Запишете вида храна, която вашата котка е яла, и говорете с ветеринар си за потенциални усложнения.

Ако установите, че котката ви яде редовно големи количества кучешка храна, тогава трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет. Котката ви може да се нуждае от преглед и лабораторни тестове, за да оцени цялостното здравословно състояние и да провери за странични ефекти от недохранването заради несъвместимата храна.

Предприемете стъпки, за да попречите на котката да намира храна за кучета, като държите храната извън обсега й. Избягвайте свободното хранене на домашните любимци и прибирайте купичките с остатъци от храна ако имате куче и котка вкъщи.

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: https://www.thesprucepets.com/is-it-safe-for-cats-to-eat-dog-food-5113013

Comments are closed.

Свържете се с нас