Кучешката кашлица: Причини, Симптоми и Лечение

Кучешката кашлица: Причини, Симптоми и Лечение

Кучешката кашлица, известна още като бордетелоза или трахеобронхит, е разпространено заболяване сред кучетата, което може да бъде причинено от различни вируси и бактерии. Това е състояние, което обикновено се характеризира със суха и често пресечена кашлица, подобна на тази при хората с настинка.

Причини за Кучешката кашлица

Кучешката кашлица може да бъде причинена от различни фактори, включително:

 • Бордетела бактерия: това е основната причина за кучешката кашлица, която е известна като бордетелоза.
 • Вируси: някои вируси, като параинфлуенца, микроплазма, парагрипен вирус , аденовирус и други, могат да предизвикат кучешка кашлица.  
 • Стрес: стресът може да увеличи уязвимостта на кучето към развитието на кашлица.
 • Експозиция към други заразени кучета: кучетата, които често се срещат с други кучета, като например посещават зони за свободно пуснати кучета или пък се разхождат из парк където има и други кучета, имат по-голям риск от заразяване.

Симптоми

 1. Суха кашлица: кашлицата е обикновено суха и пресечена, подобна на тази при настинка. 
 2. Леки излишни звуци: при кашлица някои кучета могат да издават сухи или хъркащи звуци. 
 3. Честа кашлица: кашлицата може да се появи периодично или да бъде постоянна.

Профилактика

За профилактика срещу кучешката кашлица се прави ваксина, което е и най-ефективният метод за защита. Това се прилага в комбинация с ограничени контакти с непознати кучета, които пък може да са разпространител на зараза.

Има различни видове ваксини, като най-новите ваксини се впръскват в носа на животното:

 • Ваксината срещу Bordetella се впръсква подобно на капки за нос през носа. Този тип ваксина предпазва кучето и от вируса на параинфлуенза, както и от разновидностите на бактерии от рода Bordetella.
 • Петвалентната DHP-L ваксина – или това е втората ваксина, която се поставя поставя с игла и спринцовка на кучето докато е малко. Ваксината, освен от други вируси предпазва животното и от параинфлуенчния вирус.

Лечение

Лечението на кучешката кашлица зависи от причината за заболяването и сериозността на симптомите. Обикновено се прилагат следните подходи:  

 • Лекарства: ветеринарът може да препише антибиотици или лекарства против кашлица, за да помогне на кучето да се възстанови.
 • Покой и ограничена активност: почивка и ограничена активност могат да помогнат на кучето да се възстанови по-бързо. 
 • Избягване на стресови ситуации: избягването на стресови ситуации може да помогне на кучето да се възстанови по-бързо и да предотврати повторното появяване на кашлица.

Въпреки че кучешката кашлица обикновено не е сериозно заболяване, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, ако забележите симптоми на кашлица при вашето куче, особено ако те продължават повече от няколко дни или се влошават. С правилно лечение, профилактика и грижи, повечето кучета бързо се възстановяват от кучешката кашлица. 

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургични операции, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки и средно големи животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Comments are closed.

Свържете се с нас