КОТКАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Как да се грижим за котката през пролетта

По време на смяната на сезона ще забележете, че вашата котка попива гледките и ароматите на пролетта с щури игриви изблици, както и прекарва повече време навън. Но как да се грижим за котката през пролетта?

ЛИНЕЕНЕ НА КОЗИНАТА И ГРИЖИ ЗА НЕЯ

Грижата за козината на домашния любимец е част от ежедневието на всеки собственик. Котките които прекарват време на открито имат по-интензивно линееща през пролетта и съответно есента козина.

Ежедневното сресване и грижи за котката през пролетта може да доведе до голяма разлика в количеството козина попадащо у дома ви. Редовно обстойно ресане не само ще отслаби проблема, но и ще помогне на котката. Така тя ще поглъща по-малко козина при почистването си. Което пък води до образуването на по-малко топки косми.

РАЗМНОЖИТЕЛЕН ПЕРИОД

Удължаването на деня през пролетта ускорява образуването на хормони. Женските котки се разгонват и може да забременеят дори на възраст от 5-6 месеца. Мъжките котараци се разгонват на почти същата възраст. Некастрираната женска котка може да забременее и да има ново котило още преди да е отгледала предходното. Възможно е тя да има няколко котила в течение на годината.

Като цяло, репродуктивният цикъл на котката я прави изключително ефективна машина за размножаване. Кастрирането е единственият ефективен метод да се контролира популацията й.

В допълнение кастрирането подпомага предпазването от предаване на болести, намалява агресията, ограничава скитането на животните, а с това и намалява инцидентите с тях по пътищата. Така че ако все още не сте си кастрирали котката, е време да станете отговорен собственик и да го направите. За да научите повече за кастрирането моля обърнете се към своят ветеринарен лекар.

ОПАСНОСТИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Топлите дни дават импулс за развитието на бълхите, които веднъж намерили гостоприемник се разпространяват бързо. За да предотвратите това да се случи с вашият любимец трябва да полагате редовни грижи за превенцията му.

Ако имате градина и пуснете котката си да обследва територията имайте предвид че поставените торове за подхранване и пестициди могат да бъдат реална опасност за нея. Ако сте поставили такива вещества следете за карентните срокове който позволяват на домашният ви любимец да излиза след прилагане на препарата.

Повечето животни обичат да похапват различни растения, но бъдете бдителни защото някои от тях могат да са токсични за любимеца ви. За котките такива са: лилии, коледна звезда, лалета, азалии, момина сълза.

Лилии
Коедна звезда
Лалета
Момина сълза
Азалии

Домашните любимци страдат от сезонни алергии също като хората.

Постоянното близане на лапите, триенето на тялото, прекомерното чесане, загубата на козина, кожните обриви, мазната или с люспички козина са знак че котката ви може би страда от алергия.

ВАКСИНИРАНЕ НА КОТКАТА И ПРЕГЛЕДИ ПРИ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР

Когато се родят котенцата обикновено  са защитени от инфекции посредством майчиното мляко, ако майката е била редовно ваксинирана. Въпреки това тази защита трае само няколко седмици. Затова малките котенца имат нужда от редовно ваксиниране още от ранна възраст. Най-често котетата се ваксинират между 8-ма – 9-та до 12 седмична възраст с основна ваксина двукратно. След това се ваксинират веднъж годишно за да се поддържа изграденият имунитет.

Не забравяйте че възрастните котки също имат нужда от поддържане на имунитета към определени заболявания както малките котета. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно ваксините и честотата на прилагането им.

Котките трябва да бъдат ваксинирани за:

  • Котешки херпес вирус – котешкия вирус херпес, котешкия вирус калици и бактерията Chlamidia psyttaci причиняват котешки грип, който се предава от котка на котка чрез кихане
  • Котешки калицивирус
    • Котешка панлевкопения – силно заразна и бързо разпространяваща се, води до около 25% смъртност при котенцата
  • Хламидия – заболяването хламидиоза при котките е хронично и се появява след инфекция с бактерията Chlamidia psyttaci
  • Котешки левкемия вирус
  • Бяс – смъртоносно заболяване срещано в България. Вaксинацията е задължителна!

За повече информация обърнете се към ветеринарен лекар.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР

Ако забележите промяна в поведението, намалена или повишена жажда, или глад. Забелязвате повече или по-малко от обичайното спане, котката спира да се почиства (намалява личната си хигиена). Ако е в лошо състояние козината й, котката има не зарастващи или трудно зарастващи рани, кашлица, кихания и т. н. Тогава незабавно се обадете на ветеринарния си лекар.

Ако сте харесали статията на Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с нас Phone .

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: http://www.mypetonline.co.uk/vets/vet-advice/caring-your-cat-spring

Comments are closed.

Свържете се с нас