Кастриране на заек

Защо чрез кастриране на заек той става по-здрав и щастлив

Кастриране на заек при мъжкият означава премахване на тестисите му, докато аналогичната процедура при женския заек се нарича стерилизация и се отстраняват репродуктивните органи. И в двата случая става въпрос за рутинна процедура която всеки квалифициран ветеринарен лекар може да изпълни. То не само спира кървенето на заека ви, но и му помага да живее по-дълъг и здравословен живот с понижен риск от рак и по-спокойни отношения с другите зайци. Всички зайци които не се използват за разплод трябва да бъдат кастрирани. Зайците трябва да бъдат гледани поне по двойки, дори и еднополови такава, като кастрацията е жизненоважен фактор за  формирането на любяща и устойчива връзка.

Какво е кастрирането?

Рязане на нокти на заек във Ветеринарна клиника Д-р Пух

Кастрирането е хирургична процедура при която се предотвратява размножаването както на женските, така и на мъжки зайци. При мъжките се отстраняват тестисите – това е основният източник на хормона тестостерон, така че нивата на този хормон спадат след операцията. При женските се отстраняват яйчниците и матката – това означава, че вашият заек вече няма да може да забременее. Във всички случаи кастрацията включва обща упойка. Вашият заек ще влезе в клиниката сутринта, ще остане за деня, за да бъде опериран, и в повечето случаи ще можете да си го вземете вкъщи на същия ден. Въпреки че всички хирургични процедури имат известен риск, кастрацията е най-честата процедура, предприемана от ветеринарна клиника Д-р Пух, и техниките са много безопасни.

Болезнена ли е кастрацията за заека?

Въпреки че всички хирургични процедури могат да бъдат не особено приятни, възстановяването след кастрация обикновено е много бързо. В по-голямата част от случаите зайците са на крака в рамките на няколко часа след процедурата. Дават им се лекарства за облекчаване на болката преди самата процедура и по време на възстановяването. След кастрацията някои зайци може да изглеждат сънливи или леко треперещи вечерта, но повечето зайци се връщат към нормалното си състояние в рамките на няколко дни.

Цялостното облекчаване на болката е особено важно при зайците, тъй като понякога болката може да доведе до спиране на храненето им. Това забавя чревния им мотилитет и може да доведе до потенциално животозастрашаващо състояние, наречено илеус. На всички кастрирани зайци лекарите от нашата ветеринарна клиника д-р Пух изписват силни болкоуспокояващи и ги насърчават да започнат да ядат веднага щом се събудят. Ако водите вашият заек за кастриране, препоръчваме ви да донесете любимата му храна, за да му я предложим след като се събуди!

Обикновено пълното възстановяване, включително заздравяването на кожата става за по-малко от десет дни. Поддържането на хирургичната раната чиста и суха, ще позволи този естествен лечебен процес да се осъществи възможно най-бързо. Зайците трябва да се държат в клетка по време на възстановяването. Постелята трябва да е чиста и суха – еднократните пелени са добър вариант. По време на контролния преглед ветеринарят ще ви уведоми, кога те могат да се върнат в обичайното си местообитание. По принцип това става в рамките на една седмица след операцията.

Какви са ползите от кастрацията:

  • Няма риск от бременност. Зайците могат да имат няколко котила годишно, а бременността и раждането крият риск както за зайкинята, така и за бебетата.
  • Подобрява социализацията. Зайците се нуждаят от приятелство, само човек не им е достатъчен. Морските свинчета също не са подходящи спътници. Кастрирането е наистина важно, тъй като двойките мъжки-женски обикновено се социализират заедно най-добре.
  • По-малък риск от рак. За съжаление, женските зайци са много склонни да развият рак на матката, относително рано в живота си. Те могат също така да развият инфекции на матката или други видове рак, като и рак на млечните жлези. Кастрирането в млада възраст значително намалява шансовете за това.
  • По-добър нрав! Кастрираните зайци са по-малко темпераментни и като цяло са по-лесни за дресиране, което е особено важно, ако имате деца.
  • По-добро домашно обучение – кастрираните зайци са значително по-малко склонни да проявяват поведение на маркиране.
  • Премахвате риска от фалшива бременност. Не кастрираните женски зайци често развиват фалшива бременност която може да причини агресия към собствениците и към други зайци.

Коя е най–подходящата възраст за кастрация?

„Какво?!? Порастнал съм вече достатъчно за кастрация?

Ами добре тогава.“

Зайците обикновено се кастрират на възраст от около четири до пет месеца. Мъжките могат да бъдат кастрирани още на 10-12 седмици, въпреки, че вашият ветеринарен лекар може да иска да изчака малко по-дълго от това, особено при малки зайци. Трябва да се внимава с мъжки зайци след кастрация – те все още могат да бъдат плодовити до четири седмици след кастрацията, тъй като някои сперматозоиди могат да останат в гениталния тракт! Уверете се, че сте ги отделили от не кастрирани женски поне месец след тяхната операция. Ако сте решили да кастрирате заека си можете да разгледате/свалите Downloadкаталога с лечение и услуги – ценоразпис на Ветеринарна клиника Д-р Пух или да се свържите директно с насPhone.

Можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: https://www.vets4pets.com/pet-health-advice/rabbit-advice/neutering-your-rabbit/

Comments are closed.

Свържете се с нас