Инфекциозни болести по зайците

Инфекциозни болести по зайците

Има четири основни инфекциозни болести по зайците, които се срещат при домашните зайци. Двете сериозни заболявания, причинени от вируси които се срещат основно при зайци на закрито са миксоматозата и вирусната хеморагична болест . Тъй като това са вирусни заболявания, няма ефективни лечения и след като заекът е заразен е необходима ваксинация. Често срещаните заболявания при домашните зайци на закрито са енцефалитозооноза (неврологично заболяване, причинено от паразита Encephalitozoan cuniculi ) и респираторната инфекция, причинена от бактерията Pasteurella multocida.


Миксоматоза


Това заболяване е една от основните инфекциозни болести по зайците на закрито и се причинява от вируса миксома. Този вирус е широко разпространен сред дивите зайци. Дори и заекът никога да не и бил в пряк контакт с диви животни, той пак може да се зарази с това заболяване, тъй като вирусът се разпространява чрез ухапвания от комари, мухи, акари и бълхи. Може да се получи и от наранявания, причинени от замърсени тръни или бодили или от директен контакт със заразен заек. Среща се в Европа, Северна Америка (предимно Калифорния), Южна Америка и Австралия. Домашните зайци са по-податливи и по-тежко засегнати от дивите зайци, тъй като дивите зайци са развили по-добра генетична устойчивост. Зайците на открито са изложени на по-голям риск от заразяване с това заболяване.
Инкубационният период е от 1 до 3 дни, като първите признаци са подпухване на клепачи, гноен конюнктивит и летаргия. В последствие се получава подкожно подуване около очите, ушите и гениталната област. Подуването може бързо да прогресира до кожни кръвоизливи, затруднено дишане, намален апетит или липса на апетит, треска и развитие на генерализирани кожни тумори. Смъртта обикновено настъпва в рамките на 1-2 седмици след заразяването, но понякога животните оцеляват и признаците бавно регресират за около 3 месеца. Зайци, показващи признаци на миксоматоза, трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Лечението включва поддържащо лечение с течности, хранене със спринцовка, противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи.
„Вирусът на миксоматозата се разпространява чрез ухапвания от комари, мухи, акари и бълхи.“
Ваксинацията на зайците може да осигури временна защита. Бременните животни не трябва да се ваксинират, както и зайците на възраст под шест седмици. Понякога ваксинираните зайци получават локална реакция на мястото на инжектиране, но тази реакция е незначителна в сравнение със смъртоносната инфекция. Желателно да се постави ваксинация преди летния период, веднъж годишно.


Вирусно хеморагично заболяване

зайче д-р Пух
зайче във ветеринарна клиника Д-р Пух


Наричана също заешки калицивирус (RCV), хеморагична болест на зайци (RHD) и вирусна хеморагична болест (VHD) е една от основните инфекциозни болести по зайците на закрито . Тази силно заразна болест е открита за първи път в Китай през 1984 г., като вече има почти световно разпространение. Вирусната хеморагична болест се причинява от калицивирус и въпреки че инкубационният период е до три дни, животните могат да умрат внезапно без никакви клинични признаци. Болестта се предава чрез директен контакт със заразени зайци, продукти от зайци, гризачи, замърсени клетки, съдове и дрехи. Вирусът може да се предава и на къси разстояния във влажен въздух. Зайци в непосредствена близост до други зайци (като например в развъдници и изложби на зайци) са изложени на по-голям риск. Зайците които са преболедували, могат да станат носители на вируса и да са заразни до 4 седмици.
Ако болните зайци имат клинични симптоми, те включват намален апетит или липса на такъв, треска, летаргия или колапс. Може да имат конвулсии и кома, затруднено дишане, пяна от устата или кървави изтечения от носа. Някои животни преживяват тази остра фаза, но умират няколко седмици по-късно от чернодробна недостатъчност.

„Животните с тази силно заразна болест могат да умрат внезапно без никакви клинични признаци.“


Домашните зайци в райони където това заболяване е широко разпространено трябва да се ваксинират всяка година, като се има предвид ужасяващата смърт на засегнатите зайци. Хеморагичното заболяване по зайците е често срещано заболяване и е нужна ежегодна ваксинация. Ваксините няма да изкоренят болестта, но могат да намалят броя на смъртните случаи. Новите зайци трябва да бъдат изолирани от други зайци за 30 дни, за да се сведе до минимум рискът от тази инфекция.


Енцефалитозооноза (инфекция с Encephalitozoon cuniculi)


Encephalitozoon cuniculi е микроскопичен паразитен организъм, който живее в чуждите клетки. Може да засегне зайци, мишки, хамстери, кучета, котки, морски свинчета и хора. Разпространява се при зайците от майката към потомството още в матката и от заек на заек чрез заразена урина.
Обикновено при зайците причинява латентно състояние, така че много заразени зайци не показват никакви признаци. Когато се развият признаци, засегнатият заек може да развие плътни бели катаракти в едното или двете очи, накланяне на главата или по-тежки признаци, като потрепване на очите (нистагъм), липса на апетит, затруднено ходене, неконтролируемо преобръщане в една посока, тремор и гърчове.
Лечението включва прилагане на противовъзпалителни и антипаразитни лекарства в продължение на няколко седмици, заедно с поддържащи грижи като хранене със спринцовка. Понастоящем няма лекарства, които гарантирано да изчистят инфекцията и много зайци продължават да показват признаци дори след лечение. Нужно зайците да се обезпаразитяват профилактично по схема.

„Зайците с енцефалитозооноза могат да развият плътни бели катаракти в едното или двете очи, накланяне на главата или по-тежки признаци, като потрепване на очите (нистагъм), липса на апетит, затруднено ходене, неконтролируемо преобръщане в една посока, треперене и гърчове.“


Енцефалитозоонозата е описана в няколко случая при хора, но нейното разпространение е слабо. Малките деца, възрастните хора, както и хората с отслабен имунитет са най-застрашени. Те не трябва да имат контакт със заразено зайче.

заек ветеринарна клиника д-р пух
заек на преглед във ветеринарна клиника Д-р Пух намираща се в гр. Бургас


Пастьорелоза (инфекция с Pasteurella multocida)


Pasteurella multocida е бактерия, която често причинява абсцеси, респираторни инфекции и хронични възпалителни заболявания при зайците. Тя може да инфектира назолакрималните (слъзните) канали, очите, ушите и носа. Можи и да причини абсцеси на корените на зъбите, костите (особено на челюстта), кожата, подкожните тъкани и вътрешните органи. Този микроорганизъм обикновено причинява инфекция на горните дихателни пътища при млади зайци.
Клиничните симптоми на пастьорелозата включват лек секрет от очите или носа и кихане. Ако бъдат уловени навреме симптомите могат да бъдат ефективно лекувани или контролирани. В противен случай инфекция може да прогресира до тежка и хронична или да се стигне до смърт на заека . Желателно е да се вземе очен или назален секрет за микробиологично изследване и антибиотична чувствителност. Лечението обикновено включва перорални или инжекционни антибиотици, прилагани за минимум 2-4 седмици. В някои случаи може да се наложи лечение с месеци в зависимост от това как се влияе пациента от терапията.


Някои перорални антибиотици, особено перорален пеницилин и подобни лекарства, могат да бъдат фатални за зайци. Тези антибиотици разстройват нормалните стомашно-чревни бактерии, което води до свръхрастеж на бактерии, произвеждащи токсини, диария, дехидратация и смърт и не трябва да се използват при зайци. Има безопасни перорални и инжекционни антибиотици, предписани от ветеринарите за лечение на тази инфекция при зайци, но никой от тях не води до окончателно излекуване. Капки за очи и капки за нос, както и перорални противовъзпалителни лекарства, могат да се използват заедно с антибиотици, както е предписано от ветеринарния ви лекар.

„Pasteurella multocida може да инфектира слъзните канали, очите, ушите и носа и може да причини абсцеси на корените на зъбите, костите, кожата, подкожните тъкани и вътрешните органи.“


Зайци с абсцеси по или под кожата, в челюстта или във вътрешен орган често се нуждаят от операция за отстраняване на абсцеса. Абсцесите в средното ухо (причиняващи проблеми с равновесието), в очната ябълка (причиняващи слепота) или в костите и основните органи са трудни за лечение и могат да се появят отново, дори и след операция. Всички зайци носят Pasteurella в организма си, но само някои зайци проявяват това заболяване. Много зайци са хронично заразени, но техните имунни системи обикновено държат организмите под контрол.

Стресът причинен от лошо хранене, промяната в диетата, въвеждането на нов домашен любимец или човек в къщата, пренаселеността, стресът от околната среда, имуносупресията или наличието на друго заболяване, могат да предизвикат клинични признаци. Болестта се предава лесно между зайци чрез директен контакт с назален или очен секрет на заразени зайци, контакт с гной от абсцес или замърсени предмети като постелки и купи за храна и вода. Новите зайци трябва да бъдат изолирани за около един месец, преди да бъдат представени на съществуващите домашни любимци. Дори при успешно медицинско или хирургично лечение, може да възникнат рецидиви, ако вашият заек е изложен на стресови ситуации.

Зайците като домашни любимци


Зайците могат да бъдат прекрасни домашни любимци за тези, които искат да разберат техните уникални характеристики и нужди. Те са много интелигентни и винаги очарователни, но изискват специално отношение и повече надзор от някои други видове домашни любимци. Както при всички домашни любимци зайците се нуждаят от здравословна диета, много активност, социално взаимодействие и рутинни ветеринарни грижи, за да живеят щастлив и здравословен живот.

грижа за заек
грижа за заек във Ветеринарна клиника Д-р Пух

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: https://vcahospitals.com/know-your-pet/rabbits-diseases

Comments are closed.

Свържете се с нас