Защо е важно да се грижим за зъбите на домашният ни любимец

Защо е важно да се грижим за зъбите на домашният ни любимец

Лошият дъх при домашните любимци, особено при кучетата често става обект на шеги, но всъщност това си е доста сериозна тема. Заболяванията на зъбите са срещани при 80% от домашните любимци на възраст до 3 години и така както при хората те могат да доведат до сериозни последствия за здравето. С тази статия на ветеринарна клиника Д-р Пух ще отговорим на въпросът защо е толкова важно да се грижим за зъбите на домашният ни любимец?

 Колко зъби имат кучето и котката?

Млечните зъби при кучето са 28, а при котката 26. До шестият месец тези млечни зъби се сменят с постоянни – 42 за кучето и 30 при котките.

Намирате ли млечни зъби и какво се случва ако те не паднат самостоятелно?

Възможно да забележите падналите млечни зъби докато кучетата играят и дъвчат играчки. Млечен зъб също може да намерите и в козината на котката докато расте. Ако млечните зъби не падат сами, а постоянните зъби поникват под тях, това може да доведе до проблеми като увеличено натрупване на плака и зъбен камък, проблем в захапката, възпаление на венците и други. Тези останали зъби обикновено се премахват по време на кастрация на животното.

Кога трябва да започне грижата за зъбите на домашния любимец?

Колкото по-рано, толкова по-добре! С помощта на вашия ветеринарен доктор следете внимателно за задържани млечни зъби и за проблеми със захапката. Ветеринарният ви лекар ще ви научи как да се грижите за венците и зъбите на домашният ви любимец.

Как мога да разбера, че домашният ми любимец има проблем със зъбите?

Лошият дъх често е първият признак на заболяване на зъбите.  Внимателно повдигнете устните и огледайте за зъбен камък, възпалени венци, липсващ или отчупен зъб. При котките може да започне с повишено слюноотделяне. И кучето и котката могат да откажат храната или играта с играчки, да тракат със зъби когато се опитват да се хранят. Може да забележите летаргия, кървене от венците, рушащ се зъб и паднал такъв в козината (при котките). Заболяванията на зъбите прогресират в стадии – ако са открити навреме може да предотвратите по-нататъшни увреждания и да спасите колкото се може повече зъби.

Как цялостното здраве на животното се повлиява от болен зъб?

Възпалените венци, и болните зъби не са само проблем в устната кухина – те са проблеми и за: сърцето, бъбреците, чревният тракт, ставите. Зъбният камък и всяка инфектирана зона в устната кухина съдържа множество бактерии които могат да се разпространят и да предизвикат инфекция в много части на тялото. С редовната профилактика на зъбите можете да избегнете някои от най-сериозните странични ефекти на увредените зъби.

От къде да започнем?

Посетете кабинета на ветеринаря с новото куче или коте. Той ще ви разясни по-подробно как да полагате добри дентални грижи за вашият любимец у дома. Повечето от ветеринарните лекари с радост разясняват как това да се случи, естествено с подходящи средства (четки и пасти за зъби за котка или куче). Важно е да се отбележи, че не трябва да се използват човешки пасти за зъби за животното!

Ако вашият домашен любимец е над 3 годишна възраст, добре е да планирате посещение при ветеринарният лекар за проверка на зъбният му статус. А ако се налага почистване на зъбният камък e добре преди упойката да се направи кръвно изследване на общият статус на животното относно скрити проблеми.

Домашният ми любимец има нужда от почистване на зъбния камък. Какво следва?

почистване на зъбен камък д-р пух
Почистване на зъбен камък с ултразвук във Ветеринарна клиника д-р Пух

Както отбелязахме и по-горе препоръчително е изследване на кръвните показатели преди манипулацията по почистване на зъбите. Това е рутинна здравна проверка, която потвърждава, че чернодробните, бъбречните и кръвните показатели са в нормални граници за да се сведе до минимум рискът от анестезията на животното. Много животни с проблем в устната кухина и зъбите ще трябва да приемат антибиотици няколко дни преди манипулациите за да затихне инфекцията и да се намалят усложненията. Домашният любимец се поставя на гладна диета в деня преди анестезията. Почистването е сходно до почистването на човешките зъби – отстраняване на зъбен камък, проверка за кариеси, гингивити, отстраняване на парчета и клатещи се зъби, лекуване на подути венци, болни зъби и накрая полиране. С добра дентална грижа домашният любимец може да се наслади на дълъг и здравословен живот.

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Comments are closed.

Call Now ButtonСвържете се с нас