Защо да кастрираме кучето или котката?

Много хора си задават въпроса защо да кастрираме кучето или котката си. Кастрацията е най-добрият начин да предпазим кучето или котката от нежелана бременност.

Кастрирането също така предотвратява предаването на генетични дефекти в бъдещето поколение. Желателно е кастрацията на женските животни да се направи преди първото разгонване (около 6 месеца), освен ако не се  използва животното за разплод. При мъжките животни кастрацията е добре  да се направи в по-късен етап след 1 година, в зависимост от индивидуалните особености (маркиране при котараците, агресия при кучетата).

Често заболяване при възрастните некастрирани женски животни е пиометрата (гнойно възпаление на матката). Това заболяване е животозастрашаващо и изисква спешна хирургична намеса. За съжаление във ветеринарната клиника изключително често се налага да се извършват оварихистероектомия поради пиометра. При това често състоянието на пациентите е тежко и има опасност за живота, поради септичното състояние. С кастрацията се премахва риска от това заболяване.

Кога да кастрираме кучето или котката

Важно е да се отбележи , че независимо от широко разпространеното мнение , че кучето или котката е добре да роди поне веднъж, това няма никакъв положителен ефект върху здравето на майката. Напротив при една бременност и последвано трудно раждане, женското животно и неговото здраве могат да са доста застрашени. Дори да решите да оставите вашето куче или котка да има потомство, е добре да помислите предварително дали ще успеете да намерите дом и грижовни стопани на малките. Както и дали сте готови да ги гледате 5-6 месеца или повече, ако се наложи.

Ранната кастрация може да предпази или намали риска от следните заболявания:

  1. тумори на млечната жлеза;
  2. тумори на матката и яйчниците;
  3. пиометра;
  4. диабет;
  5. лъжлива бременност;
  6. хормонално свързана анемия;
  7. хормонални кожни заболявания;
  8. нежелано поведение ( агресия, маркиране и др.);

Ето и малко статистика:

При ранна кастрация (преди първото разгонване), риска от развитие на тумори на млечните жлези в по- късен етап от живота се свежда почти до нула. Такива тумори може да се развият при около 0,5% от кастрираните животни. След второто разгонване този риск се качва на 23%. След третото този процент вече е 32% и остава висок при следващи разгонвания. Основният отключващ фактор за развитието на тумори на млечните жлези са женските полови хормони – естрогените. Когато вашето животно е в еструс (разгонено) техните нива са многократно повишени. Най-често срещаните случаи е тумори на млечните жлези. Хирургичното им отстраняване не винаги решава проблема – 90% при котките и 60% при  кучетата са злокачествени и могат да дадат фатални метастази на жизненоважни органи.

Ако сте харесали статията на Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Освен ваксинация на кучета и котки нашата клиника намираща се в ж.к. Лазур в град Бургас предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, операции, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни, подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: https://www.bva.co.uk/take-action/our-policies/neutering-of-cats-and-dogs/?fbclid=IwAR21TkYaz2HpynofSFCoSHf2QVNeqtn8WPHdYtAlKc94eLn-FJCBIBcJtnw

Прочетете още статии на темата как да се грижим за кучето или котката

Ваксинация при кучета и котки

Обезпаразитяване на кучета и котки

Как да се грижим за ново коте или куче

Свържете се с нас