Какво е дирофилариоза

Какво е дирофилариоза

Какво е дирофилариоза или как да предпазим домашният си любимец от сърдечен червей? Има два вида дирофилариоза – Dirofilaria immitis и Dirofilaria repens.

И двата вида спадат към тип Namatoda или т.н. кръгли червеи. Механизмът на предаване на инвазията се осъществява чрез преносители – комари от родовете Culex, Aedes, Anopheles. В кръвта на инвазираните животни циркулират микрофиларии (млади форми на паразита), които се задържат в кожните кръвоносни съдове и се поемат от комарите при акта на кръвосмучене. Тези паразити се развиват в тях до инвазиоспособна форма. При хранене от здраво животно, се осъществява инокулация на част от стомашното им съдържание, в което се намират и ларвите. Те циркулират в кръвта и когато достигнат полова зрялост се локализират в дясната камера на сърцето и белодробната артерия.

Dirofilaria repens

Dirofilaria repens се локализира основно в подкожната съединителна тъкан и по-рядко под конюнктивата на окото при човек, куче, лисица и в редки случаи котка. Тя причинява подкожни възли в областта, съпроводени със зачервяване и слаб сърбеж.

Dirofilaria immitis

По-широко разпространена е Dirofilaria immitis, чиито крайни гостоприемници са кучетата и дивите каниди, по-рядко котките и човека. Основните места на локализацията му са: дясно предсърдие, дясна камера, пулмоналната артерия, като много рядко се локализират в чернодробните вени, коремната и черепна кухина. В зависимост от степента на заразяване може да се наблюдават различни клинични признаци. При слаба инвазия те дори може да липсват или да се наблюдава хронична кашлица. При средна степен на заразяване – кашлица, бърза уморяемост при физическо натоварване и хрипове. В най-тежката форма се наблюдава хронична кашлица, храчене на кръв, затруднено дишане, обилна саливация, венозен застой, в това число и задържане на течност в коремната кухина и отоци в долните части на тялото, обща слабост, бърза уморяемост след физическо натоварване, отказ от храна, дерматити, опадане на козината в областта на главата и гърба, сърбеж и др.

Диагностициране

За да бъде поставена точна диагноза, са необходими специфични кръвни изследвания, които включват ELISA и имунохроматографски тестове за откриване на антигени, отделени от полово зрелите женски Dirofilaria immitis. Изследването с микроскоп (метод на Knott или дори директното изследване на капка кръв) се прилага за установяване на наличието на микрофиларии в кръвта, но няма 100% ефективност. Други методи за установяване на заболяването са: рентгенография, ехокардиография и ангиография, но също могат да дадат неточни резултати.

Лечение

Лечението на сърдечният червей е скъпо и често пъти не води до излекуване, а в напреднали стадии смъртността е висока. Използват се средства, наречени адултицидни препарати, които унищожават възрастните форми на паразита, като Thiacetarsamide (Caparsolate) и Melarsomine (Immiticide), но тези препарати са забранени в България, тъй като проявяват токсичност. Алтернативен вариант за лечение е ежемесечното приложение на Ivermectin в продължение на 1 година или повече. Колкото по-възрастни са паразитите, подложени на третиране с Ivermectin, толкова по-бавно е тяхното унищожаване. Междувременно възрастните червеи продължават да предизвикват болестни изменения. Заедно с това се прилага и симптоматична терапия-покой, приложение на сърдечни средства, витамини, микроелементи, кортикостероиди, антибиотици срещу сърбежа.

Профилактика

Най-доброто средство за предпазване от заболяването е профилактиката, особено в районите които се смятат за стационарни за паразитозата. Широко разпространено е използването на препарати, съдържащи макроциклични лактони – Doramectin (Endectovet), Ivermectin (Heartgard), milbemycin oxime (NexGard spectra,Trifexis, Milprazon), moxidectin (ProHeart,ProHeart6), selamectin (Stronghold).

Ако сте харесали статията публикувана от Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Клиниката ни се намира в ж.к. Лазур в град Бургас и предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, хирургия, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни и подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Comments are closed.

Свържете се с нас