Вътрешно и външно обезпаразитяване на кучeта и котки

Трябва ли вътрешно и външно обезпаразитяване на кучета и котки да се прави редовно. Опасни ли са глистите при кучето и котката за хората? На тези въпроси ще намерите отговор в статията на Ветеринарна клиника Д-р Пух.

Външно обезпаразитяване

Външното обезпаразитяване на куче или котка предпазва основно от бълхи и кърлежи. Отговорните собственици на куче или котка са наясно, че топлото тяло и пухкавата козина на домашният им любимец е рай за досадните вредители. Веднъж настанили се и започнали да се хранят с кръвта на домашният ви любимец, тези паразити могат да доведат до широк обхват от болести. Болести като инфекции на кожата, ерлихиоза, анаплазмоза, Лаймска болест и други. Има няколко вида мерки които можете да предприемете за превенция от кърлежи и бълхи: нашийници, обезпаразитяване тип „капка“ и хапчета.

За повече информация относно бълхите можете да отворите статията ни тук.

Вътрешно обезпаразитяване

Глисти

Глистите или нематодите – Toxocara spp. и Ancylostoma spp., Uncinaria stenocephala са основните представители на кръглите червеи при кучето и котката. Те могат да причинят синдрома larva migrans(мигрираща ларва) у хората. Хората най-често се заразяват когато инцидентно са поели яйца или ларви. Или са имали директен контакт през кожата с ларви, които се намират в почвата замърсена с изпражнения на кучета и котки. Преди да се замислим как да се предпазим от такова заразяване трябва да знаем, че основния източник на опасност за нас са нашите домашни любимци.

Малките кученца и котенца често се заразяват с паразити още в утробата на майката (предимно кученцата –T.canis) или чрез млякото (A. caninum, Toxocara cati и в по-слаба степен T. canis). Поради този факт, вътрешните паразити могат да предизвикат заболявания при кученцата и котенцата още в много ранна възраст и те да започнат да отделят яйца и ларви още на 2 седмица (Ancylostoma spp. и Uncynaria) и на 3 седмица (Toxocaraa spp.) след раждането.

Заразяване на хората

Когато хората поемат паразити от околната среда те рядко остават в червата. Ларвната форма на паразита мигрира в тъканите на гостоприемника (човек) – Larva migrans. В зависимост от това, в кои органи или тъкани се локализират ларвите се определят и клиничните признаци.

Toxocara spp. Toxocara canis от дълго време е познат като причинителя на Larva migrans синдром при деца.

Котешкият паразит Toxocara cati също може да предизвика заболяване при хората, макар че „тоалетния навик“ на котките донякъде ограничава това.

Когато яйцата на паразитите се поемат от човек попадат в червата където се излюпват. След това активните ларви мигрират през черния дроб, белия дроб и други органи и тъкани, където те предизвикват разрушаване и съответен алергичен отговор от страна на организма. При децата най-често могат да се наблюдават смущения в зрението и неврологични симптоми. Кръглите червеи при кучето и котката от другата група – Ancylostoma caninum, A. braziliense, A. tubaeforme и Uncinaria stenocephala също могат да инфектират хората като се поемат ларви през устата или чрез директно проникване през кожата.

Синдромът на кожно-мигрираща ларва се характеризира основно с прогресивен интензивен сърбеж и линеарни лезии по кожата очертаващи движението на ларвите. Някои от ларвите могат да проникнат и по-навътре в тъканите и да предизвикат симптоми на вътрешно органна ларва мигранс или да мигрират до червата и да предизвикат ентерит.

Тениите или тенидозите при кучето са цестодози, които се причиняват от различни представители на сем. Teniidae.  Освен кучето крайни гостоприемници са вълкът, чакала и лисицата. Тениите се локализират в тънките черва на крайните гостоприемници. Ларвните им форми паразитират във вътрешните органи на междинните гостоприемници домашни и диви бозйници и човека. Най- честите причинители са : Taenia hydatigrna, T. ovis, T. pisiformis, Multiceps multiceps,Ecginococcus granulosus и Alveococus multilocularis. Редовното вътрешно обезпаразатияване ще предпази вас и вашето куче от тения.

Ветеринарните лекари могат да ни предпазят!

В повечето случаи хората могат да предотвратят евентуално заразяване с обикновени мерки на добра хигиена, редовно обезпаразитяване на домашните любимци и ограничаване достъпа на деца до терени, които има вероятност да са контаминирани (замърсени) с изпражнения на кучета и котки.

Много стопани на домашни любимци не знаят, че чревните паразити при кучето и котката могат да инфектират хората. Поради това те и не предприемат никакви предпазни мерки.

Ветеринарните лекари са в най-подходящата позиция като специалисти, които могат да запознаят стопаните на домашни любимци, как да предпазят себе си и цялото семейство от такова инфектиране.

Профилактичното обезпаразитяване

Обезпаразитяването на домашните любимци е най-ефикасния метод за предпазване на околната среда от замърсяване с яйца и ларви и на хората от заболявания. На обезпаразитяване подлежат кученцата, котенцата и техните майки, защото те са „резервоар“ за паразити.

За да е ефективно предпазването на средата и хората, обезпаразитяването трябва да започне скоро след раждането.

При новородените кученцата обезпаразитяването трябва да започне на 2 седмица от раждането и да се повтори на 4, 6 и 8 седмица. Тъй като при котките не се наблюдава пренатално (заразяване още в утробата) опаразитяване на малките, то отделянето на яйца става малко по-късно. Ефективното обезпаразитяване на новородени котенцата трябва да започне на 6 седмица и да се повтори на 8 и 10 седмица.

Обезпаразитяването на вашия домашен любимец трябва да се повтаря през 1-2 месеца .

Ако сте харесали статията на.  Ветеринарна клиника Д-р Пух.  и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Освен обезпаразитяване на кучета или котки нашата клиника намираща се в ж.к. Лазур в град Бургас предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, операции, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като спешна посещения по домовете, стационар за малки животни, подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във  Facebook  или  Instagram .

Прочетете още статии на темата как да се грижим за кучето или котката

Ваксинация при кучета и котки

Как да се грижим за ново коте или куче

Защо да кастрираме кучето или котката

Свържете се с нас