Как да се грижим за ново коте или куче

Как да се грижим за ново коте или куче, ако сте решили да осиновите или да си закупите такова. Екипа на Ветеринарна клиника д-р Пух е готов да ви подкрепи и ръководи в бъдещото му отглеждане. За всички любящи собственици  е необходимо първо да се погрижият за здравословното състояние на новото куче или коте. Тук е нашата  роля да се погрижим за здравето на вашия нов домашен любимец.

Първото ви посещение във ветеринарната клиника е времето, в което обсъждаме  храненето, имунизациите, изследването за чревни паразити и други превантивни грижи за здравето. Това посещение е добре да се случи през началните дни на присъединяването на новия домашен любимец към семейството ви.

Собствениците на първи домашен любимец могат да задават всякакви въпроси относно отглеждането му към нашия екип. При първото ви посещение при нас ще получите полезна информация за здравето на новото ви куче или коте. Във ветеринарна клиника д-р Пух първия клиничен преглед и консултация на ново коте или куче са БЕЗПЛАТНИ.

Клиничен преглед

Добрият живот на малкото кученце или котенце започва с първия му обстоен клиничен преглед. Желателно е да се преглежда ежемесечно от 8 до 16 седмична възраст. Тези посещения са важни, защото дават възможност на нашите ветеринарни лекари да следят здравето на домашния любимец докато расте. Ранното откриване на здравословни проблеми ни позволява да коригираме проблема, преди да стане значим.

Ваксинации

Ваксинации на ново куче или коте

Кученцата и котенцата получават готови антитела от майчиното мляко, но имунитета трае само няколко седмици. Препоръчва се ваксинацията да започне от 8-седмична възраст. Малките животни се нуждаят от реваксинации, за да се  стимулират имунната им система, и да изградят стабилен имунитет срещу вирусните заболявания. Изключително важно е да ваксинирате новия си домашен любимец срещу много сериозни, животозастрашаващи заболявания, към които младите животни са податливи. Можете да прочетете по подробно за ваксинациите и вирусните заболявания по-долу. Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас.

Научете повече за
https://veterinarburgas.com/pet-care/vaccination/

Диагностични тестове

Диагноститичен тест

Препоръчваме всички кученца и котенца да бъдат тествани за чревни паразити. Чревните паразити са много често срещани при младите животни. Тези паразити извличат хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа на вашия домашен любимец и причиняват дискомфорт и болести. Най-добре е да се изследват фекалиите, като донесете проба при  първите ви посещения в клиниката. Ако открием паразити във фекалната проба ще ви изпишем медикаменти, които се давате по схема.

Освен паразити, всички нови котета трябва да бъдат тествани за котешка левкемия и котешки СПИН. Тези вирусни инфекции могат да се предадат на новородените котенца при раждането. При първичен преглед това изследване на кръвта за тези заболявания е препоръчително  за всички котенца с неизвестна история.

Кастрация на ново куче или коте

При  първите ви посещения ще обсъдим опциите за кастрация . Ако не планирате да отглеждате кученца или котенца е добре да помислите за кастрация. Кастрирания домашен любимец като цяло има по-добър темперамент и по-малко здравословни проблеми. Препоръчваме ви да помислите за кастриране на вашия домашен любимец до една година. Можете да прочетете за ползата от кастрацията по-долу:

Доктор Пухтерова кастрира женска котка

Микрочипиране

Микрочипиране на куче или коте

Всяка година хиляди домашни любимци изчезват и много от тях никога не се прибират у дома. Нашийниците и медальоните могат да бъдат загубени и повредени, така че тези форми на идентификация може да не са ви достатъчни. Вашият домашен любимец се нуждае от идентификация, която е надеждна и не може да се изгуби, открадне или повреди. Най-надеждния начин за идентификация си остава поставянето на микрочип.

Имплантацията на микрочипа отнема само няколко минути и може да бъде направена по време на ваксинация или кастрация. Микрочипът носи жизненоважна информация за вашия домашен любимец, включително вашето име, адрес и информация за контакт.

Ние знаем, че сте решили да се грижите за новия си домашен любимец до живот, като с времето обичта и привързаността ви към него ще стават все по-силни. Екипът на  Ветеринарна клиника Д-р Пух  е насреща за да ви помогне с отговора на въпроса как да се грижим за коте или куче през първите му дни у дома и да ви напътства в процеса.

Ако сте харесали статията ни и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник:
https://www.lakeanimalhospital.com/puppy-and-kitten-care

Прочетете още статии на темата как да се грижим за кучето или котката

Ваксинация при кучета и коткиОбезпаразитяване на кучета и коткиЗащо да кастрираме кучето или котката

Свържете се с нас