Ваксинация на кучета и котки

Трябва ли да правим ваксинация на кучета и котки? Изключително важна за Вашия домашен любимец е тази така наречена ваксинация. Заболяванията срещу които се поставят васкини са или нелечими, или много трудни за излекуване. Ваксината е най-ефективния, а някои случаи и единствения начин да го предпазим от тези заболявания. Дори от гледна точка на цената е много по-разумно да спестим средства от скъпо струващи лекарства, отколкото от ваксина.

Ваксината е от извънредна важност за домашният Ви любимец,  когато той е все още бебе. След раждането малките получават антитела от майка си , чрез коластрата , които представляват техния пасивен имунитет. Постепенно този имунитет отслабва и е необходимо да се стимулира организма на животното да изгради стабилен и продължителен имунитет срещу опасни за него болести. Поради тази причина е необходима имунизация, срещу някой инфекциозни заболявания още от съвсем ранна възраст.

Това са най-важните инфекциозни заболявания, срещу които е задължително да ваксинирате домашния си любимец:


Ваксинация на куче :

 • Гана (кучешка чума) – остра контагиозна вирусна инфекция с проява на треска, катарални възпалителни реакции на конюнктивите на очите, лигавицата на дихателните пътища и храносмилателния тракт. Понякога се наблюдават и нервни признаци-депресия , некоординирани движения, неволна дефекация. Заразяването става по алиментарен (чрез храната) и аерогенен път (чрез въздуха) . От гана боледуват и други хищни бозайници ( норки, порове, невестулки, вълци и лисици).
 • Инфекциозен хепатит – остро протичащо заболяване , засягащо главно кучета на възраст 1-3 месеца, при които завършва летално. Протича с повишена телесна температура 40-41С, едностранно или двустранно възпаление в облата на гърлото ( тонзилит), едностранно или двустранно възпаление на очите, повръщане на стомашно съдържание заедно с жлъчка, засега дихателната и нервната система. Болестта се предава от заразени животни, чрез всички секрети и екскрети ( фекалии , урина , слюнка и др.)
 • Парвовирусен гастроентерит (Правовироза) – широко разпространено инфекциозно заболяване предимно при млади кучета. Проявява се с висока температура през първите 2-3 дни, повръщане, диария (примесена с кръв), болезненост на корема, развитие на миокардит. Заразяването става от болни животни чрез повърнатото съдържание и диаричните фекалии.
 • Параинфлуенца– засяга респираторния тракт. Предава се по въздушно-капкова път. Основният начин на заразяване е посредством вдишване на миниатюрни капчици носещи причинителите. Възможно е заразяване и при споделяне на съдовете за храна. Проявява се суха кашлица, бронхит, без повишаване на температурата .
 • Лептоспироза- болест по различни бозайници , включително и човека, която при характерните си случаи протича след кратковременна треска при нормална или ниска температура с оста бъбречна недостатъчност, отслабване (анорексия) , летаргия, депресия, повръщане, жълтеница, повишено отделяне на урина (полиурия), повишена жажда (полидипсия), огнищтни некрози по кожата и червата. Лечението е трудно , а заразоизлъчвателството е дълго. Отделянето на лептоспирите става със секрети от лигавиците и основно с урината. Инфекцията се предава по алиментарен път- вода замърсена с урина или други заразни секрети.
 • Херпесвирус – е остро фибрилно заболяване при новородените, завършващо най-често със смърт. Кучетата се заразяват предимно по алиментарен и айрогенен път, също така и интраутеринно (вътрематочно) . Най- уязвима е възрастта от раждането до края на третата седмица. При новородените заболяването се проявява с диария, болка в областта на корема, хеморагични назални изтечения, кожни изриви и нервни признаци. Клиничните признаци при възрастните животни са вулвовагините, безплодие и аборти при женските и възпаление на пениса и препуциума при мъжките.
 • Бяс- е една от най- ужасяващите зооноза за човека. Това е остра контагиозна болест ,характеризираща се с промяна на поведението , нервна възбуда и паралитични явления. При кучетата има три форми: буен, тих и атипично протичащ бяс. Най- често се среща буйния бяс. Основният начин за предаване на болестта са ухапването или директно замърсяване със слюнка. Клинично се наблюдава променливо поведения, сърбеж в областта на ухапването ,извратен апетит, затруднения в гълтането и в последствие – слюно течение, парализа на ларинкса и промяна на гласа. С напредване на болестта погледът изглежда изплашен, слабо е увиснала долната челюст, паралитични промени засягат дъвкателната и дихателната мускулатура. Смъртта настъпва в следствие на задушаване. Лечение при кучето няма, а при човека се прилагат противобесен серум и то в началото на заболяването. Профилактиката е само чрез реваксинация.

Ваксинация на котка:

 • Котешки вирусен ринотрахеит – инфекциозно заболяване характеризиращо се с катарално-некротични увреждания в дихателните пътища, конюнктивит, треска и отпадналост. Заразяването става по аерогенен път и чрез контакт. Клиничните симптоми са повишена телесна температура, липса на апетит, отпадналост, зачервяване и подуване на лигавиците на носа и очите и слузесто- гнойни изтечения от тях. Лечението е сложно и смъртността при младите е висока.
 • Вирусна хрема ( калицивироза ) – е остро протичаща заразна болест, която се характеризира с треска и възпалителна реакция на горните дихателни пътища. Заразяването става алиментарно и айрогенно. Наблюдава се ринит, стоматит, конюнктивит, кашлица, бронхопневмония, задух, придружено с изтечение от носа, очите и устата. По езика и устата се образуват мехурчета , които след спукване преминават в язви.
 • Панлевкопения (чума по котките)- силно прилепчиво и протичащо с висока смъртност (60-90%) заболяване, протичащо с треска, повръщане, профузна диария, дехидратация, обилни гнойни изтечения от носа и устата, силно намален брой на левкоцитите , аборти при бременни животни , мъртви раждания и мумификации.
 • Хламидиоза по котките – причинителите са по- малки от бактериите. Приличат на вирусите , тъй като се размножават вътреклетъчно и са енергийно зависими от тях, а се различават по това, че са чувствителни към антибиотици. Мястото за развитие на агентите е конюнктивално, а начина на предаване чрез пряк контакт от болни животни чрез заразения очен и носен секрет. Малките котенца се заразяват най- често по време на раждането от мукозата на родилния тракт, ретроградно през назолакрималния канал. Клинично се наблюдават изтечения от очите и спазми на клепачите, конюнктивата е отекла и зачервена. Често заболяването възниква внезапно под действието на стресови фактори и при възрастни котки. Лечението приложено на време е успешно с подходяща антибиотична терапия. Ваксинацията ги предпазва от заболяването или значително подтиска острата фаза на инфекцията.

Ваксинацията е най-ефективния , а и в някой случаи и единствения начин за предпазване от тези инфекциозни заболявания.

Примерен ваксинационен календар :

За куче:

1-ва ваксина – 45-50 дневна възраст

2-ра ваксина – 8-9 седмична възраст

3-та ваксина – 12 седмична възраст

За котка:

1-ва ваксина -60 дневна възраст

2-ра ваксина – 90 дневна възраст

Разбира се ваксинационната схема се изготвя от ветеринарния лекар индивидуално за всяко едно животно.

Ако сте харесали статията на Ветеринарна клиника Д-р Пух и имате нужда от ветеринарен лекар, моля  свържете се с насPhone. Освен ваксинация на кучета и котки нашата клиника намираща се в ж.к. Лазур в град Бургас предлага богат набор от ветеринарни услуги. Нашите ветеринари извършват прегледи и консултации, ваксинации, операции, кастрации, лечение, лабораторни изследвания, дентална медицина – зъболечение, образна диагностика – ехографски изследвания. Ние предлагаме и услуги като посещения по домовете, стационар за малки животни, подстригване.

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Прочетете още статии на темата как да се грижим за кучето или котката

Как да се грижим за ново коте или куче

Обезпаразитяване на кучета и котки

Защо да кастрираме кучето или котката

Свържете се с нас