Бълхи при куче или котка

Бълхи при куче или котка

Бълхи при куче и котка са най-често срещаните външни паразити!

Паразитите са „хрантутниците“ които живеят “във“ или „върху“ други същества.

Макар че бълхите са проблем повече през топлите месеци, те могат да предизвикат проблеми и през по-хладните периоди на годината. Благодарение на техните способности те запазват жизненият си цикъл на развитие и на закрито.

КАК БЪЛХИТЕ ЩЕ ЗАСЕГНАТ МОЕТО КУЧЕ?

Първоначално ефекта от бълхите се забелязва когато кучето започне да се чеше и хапе в опит да си облекчи сърбежа. Възможно е и да се види бързото мърдане на кафявите бълхи под козината на домашния любимец. Постоянното чесане на кучето може да доведе до участъци на опадала козина и зачервени зони с раздразнена кожна повърхност. Бълхите могат да предизвикат кожна алергия, както и да пренасят други паразити, като кучешка тения.

КАК ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ КУЧЕТО МИ ИМА БЪЛХИ?

%d1%8f%d0%b9%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d1%85%d0%b8_%d0%b4-%d1%80-%d0%bf%d1%83%d1%85

Дори кучето да има бълхи, те не винаги се намират лесно. Един от най-добрите методи за намиране на бълхи е да се огледа за следи от тях. Например екскременти по козината на кучето. За да се направи проверка за фекалии на бълхи трябва да се натърка (разтрие) бързо с гребен, четка или друго по гърба на кучето. Поставя се и парче бяла хартия под животното. Ако домашният любимец има бълхи, черни точици ще се посипят по хартията, приличащи на „мръсотия“. Това са изпражненията на бълхите останали в козината на кучето. Премествайки тази точици от хартията на навлажнена такава, те скоро ще се оцветят в червен или ръждив цвят. Цветът се дължи на изпитата от бълхите кръв от кучето, намираща се и във фекалиите им.

КАК ДА ПРЕДПАЗЯ КУЧЕТО МИ ОТ БЪЛХИТЕ?

%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5-%d1%81-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d1%85%d0%b8_%d0%b4-%d1%80-%d0%bf%d1%83%d1%85

На закрито (у дома) – за да се контролира разпространението на бълхите, трябва да се ограничи размножаването им. Основните огнища на паразитите са килими, постелки, леглото на животното, мебелите и други зони из дома където кучето прекарва по-голяма част от времето си. Честото почистване с прахосмукачка в тези зони и по-честото миене на местата които кучето обитава, може сериозно да ограничи броят на бълхите у дома.

Навън  –  Бълхите се развиват и на сенчести, покрити места навън. Тези места на открито са най-вероятно любимите за почивка на кучето. Полезно е да се знае, че ако кучето не се чувства комфортно на определено място, същото важи и за бълхите. Кучетата и бълхите харесват едни й същи места!

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМА?

Както на закрито така и навън може да се напръска с инсектициден спрей който ще премахне бълхите от тези места. Третирането на дома или двора е най-добре да се направи от специалист в областта! В това може да помогне и ветеринарният лекар, попитай го кои продукти препоръчва за да прекъснете жизненият цикъл на паразитите!

Повечето проблеми свързани с бълхите могат да се разрешат чрез третирането на кучето срещу бълхи и превенция от опаразитяването му.

%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d1%85%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%82%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5_%d0%b4-%d1%80-%d0%bf%d1%83%d1%85

Важно е да се знае, че проблемите с бълхите варират при различните домашни любимци, както и при различните домакинства. Всеки проблем изисква специфичен подход спрямо ситуацията. Консултация с ветеринарен лекар е най-доброто решение. Ветеринарят може да препоръча безопасен и ефективен продукт за разрашаване на проблема!

Ако имате нужда от обезпаразитяване на вашето куче или коте можете да разгледате/свалите Downloadкаталога с лечение и услуги – ценоразпис на Ветеринарна клиника Д-р Пух или да се свържите директно с нас.Phone

Ако желаете можете също така и да ни последвайте във Facebook или Instagram.

Източник: http://www.petsandparasites.org/dog-owners/fleas/

Comments are closed.

Свържете се с нас